Fietssport

Steeds meer mensen raken geïnteresseerd in fietsen als cardio training of als sport. Natuurlijk weten we allemaal hoe we op een fiets moeten rijden en we pakken ook allemaal wel eens de fiets om boodschappen te doen of om naar de stad te fietsen, maar dit is iets compleet anders dan de echte wielersport. In het volgende artikel gaan we wat dieper in op fietsen als sport, op de gezondheidsvoordelen, op de uitrusting en op het starten van je wielren avontuur.

Wielrennen en de effecten op de gezondheid

We weten allemaal dat sporten en genoeg bewegen ontzettend belangrijk is voor zowel je mentale als je lichamelijke gezondheid, het is dus altijd een goede tijd om een nieuwe fiets te kopen. Helaas is het ook zo dat een heel erg groot deel van de bevolking niet genoeg beweegt. Dan is het natuurlijk een logische conclusie dat fietsen en wielrennen goed is voor je gezondheid, maar waarom is het beter voor je gezondheid dan bijvoorbeeld fitnessen? Met fietsen en wielrennen ben je constant in de buitenlucht en onderzoek heeft uitgewezen dat beweging in de buitenlucht meer positieve effecten voor de gezondheid oplevert dan bewegen in bijvoorbeeld de sportschool. Dit is te verklaren door het feit dat men buiten in aanraking komt met daglicht en dit zorgt ervoor dat je lichaam een beter dag- en nachtritme krijgt wat er uiteindelijk weer voor zorgt dat er beter en dieper wordt geslapen. Daarnaast verlaagt fietsen je biologische leeftijd en heb mensen die fietsen algemeen minder last van diabetes 2, een hoge bloeddruk, sommige vormen van kanker en obesitas. Het is natuurlijk logisch dat wanneer men regelmatig gaat wielrennen, dat dit positieve effecten zal hebben op het gewicht en het verminderen van overgewicht.

De fiets en het materiaal

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten wielrenfietsen te vinden op de markt, die allen gemaakt worden van verschillend materiaal en die allen een ander gewicht en mate van stijfheid hebben. Materialen die onder andere worden gebruikt voor het produceren van wielrenfietsen zijn staal, aluminium, carbon en titanium. Over het algemeen kan worden gezegd dat hoe lichter het materiaal van de fiets, hoe beter de fiets te gebruiken is voor wielrennen. Aan de andere kant is het ook weer zo dat lichte fietsen sneller mankementen krijgen, dus bij het kiezen van een wielrenfiets moet er altijd gekeken worden naar de gebruikte materialen en de specifieke voor- en nadelen dat ieder materiaal met zich meebrengt. Ook is het belangrijk dat er wordt gekeken naar de stijfheid van het frame, een frame dat stijf is, is ook stug en dit zorgt ervoor dat je sneller vooruitkomt omdat er minder energie verloren wordt door het frame.