Tijd om een nieuwe fiets te kopen

De gezondheidsvoordelen van fietsen hoef ik wellicht niet uit te leggen. Zoals jullie misschien wel weten ben ik erg veel bezig met wielrennen, bewegen en alles wat daarbij hoort. Helaas heeft mijn huidige fiets nogal wat beschadigingen opgelopen en is daarnaast eigenlijk ook al aardig versleten. Dit is dan ook een prima gelegenheid om eens rond te gaan kijken voor een nieuwe racefiets waar ik de komende jaren nog veel plezier van ga hebben. In dit artikel neem ik jullie mee in mijn keuze, zodat jullie in de toekomst ook meer informatie hebben over waar je op moet letten bij zo’n keuze.

Budget

Dit onderdeel is natuurlijk niet het meest gezellige en interessante gedeelte maar je budget bepaalt wel naar welke fietsen je wel en niet moet gaan kijken. Wanneer je weet wat je ongeveer kwijt wilt zijn, kan je gaan kijken naar de verschillende mogelijkheden binnen de nieuwe én de tweedehands fietsen. Hoewel tweedehands fietsen wat beter zijn voor de portemonnee, komt er wel een hoop bij kijken. Op Marktplaats worden erg veel tweedehands wielrenfietsen aangeboden maar het belangrijke hierbij is, is dat je weet waar je precies op moet letten. Hierbij kan je denken aan het aantal gereden kilometers, de laatste onderhoudsbeurt, eventuele beschadigingen op het frame en de slijtage van de tandwielen. Mocht je dit niet aandurven maar toch een tweedehands fiets aan willen schaffen, dan kan je het beste even naar de occasions in een fietsenwinkel kijken.

Drie groepen

Als we heel algemeen kijken naar de verschillende soorten fietsen, dan zijn er eigenlijk maar drie groepen: Shimano, SRAM en Campagnolo. Deze groepen zijn eigenlijk alle bewegende delen van de fiets en ieder merk heeft verschillende soorten. Ik persoonlijk ga er deze keer voor kiezen om een Campagnolo fiets aan te schaffen en dit doe ik om verschillende redenen. Allereerst hebben de meeste winkels Campagnolo vrij goed beschikbaar en daarnaast heb ik van kennissen hele positieve dingen gehoord over deze groep.

De fiets

Na lang wikken, wegen en informatie inwinnen, ben ik uiteindelijk toch tot een definitieve keuze gekomen. Ik heb besloten de SOMEC Maestro DS Campagnolo aan te schaffen en dat heb ik om verschillende redenen gedaan. Allereerst wilde ik dus per se een fiets uit de Campagnolo groep, daarnaast heeft de fiets een geheel carbon frame wat tegelijkertijd erg licht maar toch stijf is en als laatste zijn er momenteel zeer grote kortingsacties gaande op deze fiets, wat ervoor zorgt dat de fiets perfect in mijn gekozen budget past.