De gezondheidsvoordelen van fietsen

Fietsen in Nederland is een absolute aanrader. We houden nu eenmaal enorm van fietsen en de natuur in ons land leent zich hier uitstekend voor. Daarnaast is actief bezig zijn in de buitenlucht ook nog eens gezond en wanneer je dit op de fiets doet, combineer je inspanning met ontspanning met een gezond en fit lichaam als gevolg. Wij vertellen in dit artikel graag meer over de gezondheidsvoordelen van fietsen.

Lager risico op hart- en vaatziekten

Dat bewegen goed is voor de gezondheid, is geen geheim. Fietsen is erg goed voor het verminderen van hart- en vaatziekten. Door drie keer per week drie kwartier te fietsen, kun je de metabolische leeftijd met maar liefst negen jaar verlagen. Mensen die het risico op hartritmestoornissen lopen, verlagen de kans hierop met maar liefst de helft door regelmatig te fietsen. Omdat fietsen zo gezond is, heeft het ook een gunstig effect op je bloeddruk.

Lage belasting voor gewrichten

Sporten is essentieel voor een gezond en fit leven. Helaas zijn we niet allemaal gezegend met een gezond lichaam. Veel sporten zijn te belastend voor spieren en gewrichten. Mensen met bijvoorbeeld overgewicht of zwakke gewrichten moeten uitkijken wanneer ze gaan sporten. Hardlopen bijvoorbeeld, is een sport die niet iedereen geschikt is. Wil je toch graag bewegen zonder dat dit belastend is voor gewrichten, dan is fietsen erg geschikt. Het is dan ook niet voor niets dat artsen en fysiotherapeuten mensen met gewrichtsaandoeningen wel aanraden om toch te blijven fietsen. Gewrichten blijven hiermee soepel, zonder dat ze teveel belast worden.

Inspannende ontspanning

Inspanning is niet alleen goed voor de lichamelijke gezondheid. Inspanning, mits gedoseerd, is ook goed voor de geest. Wanneer je regelmatig een stuk gaat fietsen, helpt dit heel goed om stress kwijt te raken. Kies een mooie omgeving en geniet van de natuur terwijl je ondertussen iets aan je conditie doet. Je hoeft niet met het zweet op je hoofd van A naar B te racen. Ook rustig een stuk fietsen is erg goed voor lichaam en geest. Even de zorgen van alle dag kwijtraken in de schoonheid van de natuur waar ons land om bekend staat. Door deze heerlijke vorm van ontspanning kom je met een geledigd hoofd weer thuis. Je humeur zal aanzienlijk verbeteren en door actief in de buitenlucht bezig te zijn, slapen mensen vaak beter. De cirkel is rond: meer slaap betekent meer energie om de volgende dag weer actief bezig te zijn.