Fietsen in Nederland

Nederlanders fietsen graag en er zijn ook heel wat bezienswaardigheden in Nunspeet. Fietsen is niet alleen een makkelijke manier om je in bijvoorbeeld een drukke stad voort te bewegen, het is ook nog eens gezond en onze mooie natuur leent zich goed voor een verkenning op de fiets. Overal zie je fietsen staan en mensen fietsen. Waarom wordt er zoveel gefietst in ons land? Dat lees je in dit artikel.

De geschiedenis

We weten eigenlijk niet beter dan dat Nederland een fietsland bij uitstek is. Al zo lang als we ons kunnen herinneren, zijn het de fietsen die ons straatbeeld bepalen. Al ver voordat de Tweede Wereldoorlog plaatsvond, werd er gefietst. Toen de auto steeds populairder werd, daalde de fiets in de jaren 50 van de vorige eeuw enigszins in populariteit. Daarnaast werd het steeds minder veilig om te fietsen nu fietsers de wegen moesten gaan delen met auto’s. Het aantal verkeersslachtoffers steeg, wat nog meer ten koste ging van de populariteit van de tweewieler. Toen in de jaren 70 de oliecrisis ontstond en actiegroepen zich gingen inzetten voor een betere infrastructuur voor fietsers ter verbetering van de veiligheid, was de fiets weer bepalend geworden voor het Nederlandse straatbeeld. Sterker nog: er zijn zelfs meer fietsen, dan inwoners in Nederland!

We weten gewoon niet beter

Fietsen is simpelweg een heel eenvoudige manier om je voort te bewegen. Het is dan ook niet zonder reden dat het overgrote deel van de mensen die in de stad wonen, zich hier per fiets verplaatsen. In drukke gebieden ben je gewoon wendbaarder waardoor je sneller op de plaats van bestemming aankomt dan wanneer je voor de auto of zelfs het openbaar vervoer kiest. Aan de andere kant weten we ook gewoon niet beter. Praktisch ieder kind groeit op met het idee dat de fiets een ideaal vervoersmiddel is. Het leren fietsen zonder steunwielen is dan ook een van de mijlpalen die een kind in zijn jonge leven zal proberen te behalen. Verder zijn de omstandigheden in ons land perfect om in te fietsen. Ons klimaat is vrij stabiel te noemen en het gebrek aan bergen en heuvels maakt dat fietsen geen topprestatie van ons lichaam verwacht. Omdat het gebruik van de fiets in ons land zo gewoon geworden is, is ons land er ook meer op ingericht dan wat je in andere landen zal zien. Je moet hierbij denken aan overdekte en bewaakte fietsenstallingen en stallingen voor de fiets bij bedrijven, winkels en je werk. De fiets is zo belangrijk in ons land, dat kinderen op de basisschool onderwezen worden op het gebied van verkeersveiligheid op de fiets: ze krijgen zelfs een heus fietsexamen die onderdeel uitmaakt van het onderwijs op school.